in the name of Allah the most mercyful.....

aku manusia,pelakon cerita,di pementasan alam ciptaan-NYA,
Bukan sengaja melanggar arahan..kadang terlupa watak dan peranan..aku manusia...

Tuesday, December 19, 2017

The Heritage Cameron Part Dos

 @ MARDI..bersama mertua
 umi tak larat jalan dah...

 eskrem strawberi yg fabulous
 Nur Dhiya' menafsir ketinggian paras bilik hotel
Keseluruhannya..banyak lagi tempat yang kami jalan jalan...tapi x ambik gambaq la...paling best pasar kat kea farm kot..umi sampai repeat dua kali..yang lain biasa la..tak pi mana mana sangat sebab cameron ni hujan ja selalu..dok tidoq dalam bilik ja sedap hahaha...apapun tahun bila ntah kami pasti akan repeat...sekian

The Heritage Hotel @ Cameron Highland 2016 part uno

 ini juga merupakan entry edisi trobek memandangkan kejadian telahpun lama berlaku...
Kami sememangnya teringin nak buat trip ke tanah tinggi ni, semenjak last naik masa Dhiya'  masih kecil. Last naik masa balik dari Kuale Lipih, turun simpang pulai, jem tahap puaka sebab naik masa tahun baru cina...umi sampai muntah muntah...so agak trauma nak naik kali ni...apapun trip kali ini berjalan lancau..lancar..
 Kami naik dar Simpang pulai...perjalanan ok lancaq...sampailah ke pit stop pertama...ladang teh cameron valley...minum teh dulu...
                                                      masa ni Iyad Bobo belum ada tau....
                                            Kiki, Dhiya' ngan Amani dalam panas tapi dingin...
 Lepas puaih berkejaran di ladang teh Cameron Valley sambil mengeteh...kamipun meneruskan destinasi menuju ke tempat menginap....Heritage Hotel kt Tanah Rata...ok je hotel ni...anak anak merungut xde pool...sejuk dik...mana nk mai berendam...
                                              Ada playground tertutup untuk kanak kanak..
                              end of day 1....mlm kami pi pasaq malam...tapi x bawak kemera na...


Keesokkan harinya....destinasi pertama.. kg Sedia..kg melayu kat Cameron...malangnya mai awai sgt..org pun x layan...bukak kedai pun blum...
                                                                 mana strawberinya???
                                                                  keciknya..jadilah
                                                      then mana lagi...gi Mardi lah...
                                                                bunga apa ntah

                                                                       lavenderrrr


bershambung.......

Monday, December 18, 2017

Tanjong Bidara Beach Resort

Rasanya dah dua tahun tak menulis....
bukan rasa..memang dah...
komitmen sejak beranak empat ni lain sungguh..so banyak la berita gua dah lambat nak publish..apapun kita kembali ke landasan blogggsss...
ok ini trip berhantu gua kembali ke Melaka..
Actually bini ada program kat d'nelayan Pengkalan Balak...hmm memang nampak tak best tempat tu..so gua riki riki hotel dekat dekat situ..so jumpalah TBBR ni...
Memandangkan Amani masih nyusu badan, so lepas program aku kan bawak dia ke pengkalan balak atau ambik umi datang sini, malam pertama memang umi tido sini dengan kami...ha malam pertama ada crita best...adumak...angker plak resort ni..sebenaqnya aku terjaga dalam kul 2 pagi..dengar bunyi apabenda ntah dok mencakar dinding atau pintu...mula memang anggap binatang je..tapi bila lampu padam dalam beberapa saat...terkesima gua...lampu ja padam beb..ekon masih jalan...
apapun perkara biasa la tu...resort pun nampak dah lama..tepi laut plak tu...so memang tempat dia le tu...
mujur tak kacau...
Apapun selain tu..aku rasa resort ni best je...pool pun ok je..view tepi laut yang cantik...cuma banyak semut...
Tapi masuk ari ke dua..aku rasa tinggai famili aku ja kat sini..semalam ramai ngan orang buat family day le..bebudak PLKN la...so hari ke dua..agak scary la..mujor la duduk cuma satu malam...heheh...cer tengok kolam atas tu..penuh orang kan..hari pertama..now tengok hari kedua..
dah tinggai diorang je mandi...hahaha..dah ler nak ujan..so mandi cepat cepat..terus gi pangkalan balak..amik uminya...

so abis di TBBR....jom layan view di Pengkalan Balak plak...




Wednesday, November 18, 2015

Basikal lagi....

Assalamualaikum...
selepas dapat beli basikal MTB XDS 26er....
my first recreation bike...


Hobi baru...dekat setahun baru nak tulis...

Assalamualaikum semua....
saja nak cerita...saya ada hobi baru..tapi bukan benda baru pon...
mula-mula malaih nak layan..dengan alasan dulu dah bergelumang dah dengan benda alah ni...
tapi bila member ramai dah terjebak..aku pun terjebak...
lama dah join ni..seingat saya bulan 6 kot....
nak tau apa dia???

Layanzz....

Monday, January 26, 2015

Short Trip PD @ Avillion Admiral Cove




Sebenarnya sejak dua menjak apabila abis selesai tesis ni gua asik nak melancong ja…rasa masih belum puas kat equatorial tempoh hari, so belek belek booking.com, cadang nak gi dekat –dekat ja, nak bagi anak anak mandi kolam je, mula mula nak booking Impian Morib je, tapi dah selalu gi sana, so memang nak terjah PD yang dah lama gua tak round ni. Mula – mula ( lagi ) gua dah book kat Klana Beach Resort yang gua pun tak tau kat area mana, apa yang best, ni Nampak macam hotel baru dan paling best, agak islamik, kolam renang pun asing-asing, dalam beberapa hari pastu, masih dok gigih membelek booking.com sambil dok survey kot-kot ada hotel yang lagi best dan murah dari Klana, tengok-tengok rege Avilion Admiral Cove ni murah dalam 20 hinggit, wah ini peluang baik ni, tgok bilik pun cun..apa lagi, kensel Klana, booked Avilion.

sempat grab Kiki sorang je...


Gua amik tarikh 24 dan 25 hb, semalam je tido, saja, bercadang nak cuti setiap bulan hahah, tapi rasanya tak leh buat setiap bulan, kopak la gua..ok dipendekkan cerita, rombongan gua bersama anak,bini dan mertua, sambil di follow mak, kakak, abang ipaq serta anak anak dia dari KL meramaikan keadaan bertolak ke PD around 11 o’clock gitu. Selain daripada itu, kakak isteri dan abang ipaq yang memang stay di PD dah menunggu di sana, dan abang gua yang baru posting PD ( ashkar ) dan stay di Melaka pun katanya nak join, wah mau meriah bilik, apapun best la, bukan senang nak gathering macam ni, biarpun diorang tak stay overnight dengan kami tapi sekurang kurangnya boleh la meramaikan keadaan dan memeriahkan suasana..

bukan senang nak bersama tok som ni.
 
kakak siti , kakak wife

tempat receptions, boleh baring..


Well sesampai nya di AAC ni, fuiyoo cantik beb,4 star katako, kami dapat bilik di tingkat 6, apa yang bestnya, tempat receptionsnya ada disediakan day bed saiz king lagi, sedap la baring diorang sementara gua gi check in.yang kiki anak jantan gua dah tak sabar nak terjun kolam, cih itu kolam ikan dik, belum kolam mandi lagi..

Masuk masuk bilik, wah,,,kecewa sebab buka bukak langsir  nampak blok sebelah…mana lautnya…oo laut kena pusing ke kiri sikit, nampaklah jugak walaupun sipi je..ok macammana condition bilik???...wel cantik, ada 2 twin katil kecik yang kami rapatkan, ada day bed ( sofa ) yang boleh jugak sesape nak tido situ..ada aircond yg sangat sejuk, kipas pun ada, singki di luar..fridge, flat tv, astro, balkony..kira lengkaplah, Cuma takde bath tub ja…kecewa budak budak…petang tu tak ada apa aktiviti sangat, borak borak, dan gua macam biasa gi bawak bebudak ni mandi kolam…
Lepas mandi, tunggu family abang gua dan kakak isteri datang, pastu gi ke batu 4, layan pasar malam…
jenguk le bilik...belakang mak aku tu bilik air, bilik boleh tutup kalau nak privacy..anak anak dok makan kacang..

 
TV tergantung, chanel standard hotel..tapi tv ni kejap padam kejap ok..puit..depan tu ada banyak meja..
view dari bilik...







End of day one….

Masuk hari kedua, pagi pagi lagi gua dah kejut binik, jom gi sarapan weh, kami dapat dua baucer, so tambah lagi satu untuk Nur Dhiya’ , Kiki dan Amani belum kena caj, well makanan memang superb, dan banyak, ada nasik lemak, rendang ayam, nasik goreng, bubur nasik, loh hor fun goreng, koko krunch, buah buahan , salad dan banyak lagi..Lepas makan, apa lagi sambung sesi berendam untuk budak budak ni, maklumlah jap gi nak check out dah, so apalagi, mandi sampai lebam, tapi pagi ni ramai gila umat kat kolam ni, sampai gua nak tengok mana satu anak gua pun payah…

awai awai pagi dah berendam..mula-mula...



setengah jam kemudian....

wah..banyaknya bottt..

bot ada bendera aussie tu nampak classic!
last kopek..

So lepas lepak lepak dan napping dalam beberapa mint, its time to check out…wah, overall gua ssangat rekemen hotel ni pada those yang nak stay mewah dan belanja yang ciput, memang thorbaeek AAC ni, dengan view marina yang sungguh marveles, bila la gua nak ada kapal mewah macam tu, oklah, habis trip PD, esok nak sekolah plak..

mesti datang lagi...